måndag 22 juni 2009

Stora och små yngel


Efter midsommarhelgen avslutade vi grodprojektet för det här året och började tömma våra akvarium. Det stora akvariet var riktigt fint och en hel del grodyngel simmade omkring i vattnet fortfarande. När vi skulle börja fånga dem så insåg vi hur många det faktiskt var kvar. De var bra på att gömma sig bland stenarna så vi fick plocka ut all inredning för att fånga dem. Det var nog flera hundra yngel kvar, och de varierade mycket i storlek. Altifrån riktiga bjässar till små mini-yngel som var under en centimeter. Vi funderade på varför de var så olika stora men lyckades inte lösa problemet. Mattis som sommarjobbar på Biotopia berättade att vissa grodor, t.ex. Lökgrodan (Pelobates fuscus) har enormt stora yngel, upp till 1 dm (se bild)!

Vi packade bilen full av smågrodor och yngel och begav oss en sista gång till dammen i Vänge. Det kändes skönt att släppa ut dem idag. Det fanns gott om vatten i pölen och sommarvärmen hade äntligen kommit. Med värmen kommer kanske även insekterna så grodorna hittar något att äta.

Efter grodsläppet fick vi annat att tänka på. Imorgon startar vi ett nytt sommartema på Biotopia så nu är det dags att sluta tänka på grodor och börja tänka mer på blommor. Grodorna har verkligen varit spännande både för stora och små. Smågrodorna och ynglen verkade glada att få hoppa ner i vattnet. Även om det var lite kallare än de var vana vid så plaskade de snabbt ner bland löven och gömde sig. Vi får se om det finns några nya ägg i pölen nästa vår!
Foton av lökgroda: Jakob Larsen (yngel i hand) och Marek Sczczepanek (vuxen lökgroda), från Wikimedia commons.

lördag 13 juni 2009

Grodspecial på Biotopia


Nu har vi startar vårat sommarprogram och det första temat för sommaren är GRODOR! Så nu har grodorna tagit över nästan helt på Biotopia. Vi har grodpyssel för de små och guidad tur för stora och små. Under sommaren kommer vi att ha guidade visningar varje dag kl 14, så idag var det premiär för detta. Det kom nästan över 20 personer i olika åldrar så det verkar finnas ett stort intresse! Åtminstone en lördag när det regnar :).

Inför grodveckan har vi även pysslat ihop ett eget grodspel som vi invigde efter dagens guidade visning. Deltagarna fick hoppa framåt och baklänges om de stötte på fisk, torka eller en häger. Våra spelare verkade glada och hoppade glatt mot mål-linjen. Vi fick många vinnare eftersom det kom en regnskur precis när många grodor stod vid mållinjen, och då fick alla hoppa framåt.

Under grodveckan så berättar vi även om den Uppländska gölgrodan som vi har i våran utställning. Gölgrodorna lyckas inte med fortplantningen alla år, så de har nog en bättre chans en regnig sommar. Vi får väl se hur den här sommaren blir!

måndag 8 juni 2009

Grodsläpp i Vänge




Idag var det dags för ett nytt försök med att släppa ut våra färdiga smågrodor. Förra måndagen var ju pölen i Vänge torr, men sen dess har det regnat en hel del, så idag hoppades vi att pölen var vattenfylld. De små grodorna verkar mer sugna på att hoppa runt på land, så det känns som det är dags för dem att prova på ett landliv. På eftermiddagen gav vi oss iväg till Vänge med två burkar med ca 100 smågrodor.

När vi kom fram till pölen fanns det faktiskt lite vatten. Toppen! Det kändes skönt att få släppa tillbaka den första laddningen smågrodor till skogen. De har klarat sig bra på Biotopia, men de små grodorna är lite krångligare att sköta än grodyngel. De har blivit rymningsbenägna, och vi måste hela tiden vakta dem så att de inte hoppar ur akvariet. Grodorna har fått bo i en låda med lock så att de inte ska kunna rymma.

Odlingen av insekter som vi startade för en vecka sen har inte gått så bra så maten har gett oss lite problem. Artemia-larverna som vi köpte har inte kläckt som de ska och syrsungar har det heller inte blivit några. Vi har istället gett smågrodorna spenat och torkade mygglarver, och de verkar ha fungerat det med.
Både mygg och mygglarvet fanns det faktiskt gott om i pölen i skogen. Vi blev hårt attackerade av myggor under grodsläppet och fick sommarens första myggbett. För grodornas del är de ju bra om de nu lyckas hitta någonting att äta i naturen! De 100 smågrodorna var duktiga på att gömma sig och efter att vi hade släppt i dem så var det mycket svårt att se dem. De har verkligen bra camouflagefärg!

onsdag 3 juni 2009

Små grodorna, små grodorna...


På måndagen den 1 juni när vi tittade i akvariet hade vi för första gången några grodor med framben! Det var bara några stycken som fått framben, men de små mini-grodorna rörde sig plötsligt helt annorlunda jämfört med sina yngelvänner. Svansen var kvar men istället för att simma med svansen så har de börjat simma grodsim med bakbenen. En del kravlade sig upp på stocken som flyter i akvariet och provade på livet ovanför vattenytan.

Vi bestämde oss för att åka ut till Vänge på eftermiddagen och släppa ut några av de små grodorna och en del yngel. När vi kom fram till dammen som äggen legat i så var den alldeles torr! Det var torrt i hela skogsområdet och vi hittade ingen pöl eller dike som var vattenfyllt där våra grodyngel kunde få bo. Vi bestämde oss för att ta tillbaka grodorna till Biotopia. Nu har det börjat regna igen och småvattnen i skogen kanske fylls på igen efter några dagars regnande. En sak var iallafall säker- just de här grodäggen hade ju inte kunnat klarat sig om vi inte haft dem inne på Biotopia. På så sätt kändes det ju iallafall skönt att veta att vi faktiskt räddat några grodor från uttorkning.

De små grodorna med fram och bakben plockade vi över i en balja där vi ska mata dem med insekter. Vi har börjat odla Artemia larver och köpt in några syrsor så att de små grodorna kan få insekter i lämplig storlek att äta innan vi kan släppa ut dem igen.
En av våra besökare berättade att hon varit med och hjälpt smågrodor över vägen i Stockholm förra sommaren. Tänk att grodor behöver hjälp i trafiken. En annan besökare påpekade idag att sången man brukar sjunga om de små grodorna faktiskt inte stämmer alls. Grodorna har ju både öron och svansar!

tisdag 26 maj 2009

Grodorna har fått ben


På måndagen när det var dags för fotografering till groddagboken upptäckte vi att en del grodyngel nu har fått små bakben! De är än så länge bara några millimeter långa och sitter vid svansroten på de stora grodynglen. Det är inte alla grodyngel som har bakben, och storleken på våra yngel är fortfarande väldigt olika trots att de är två syskonkullar och jämngamla.

Det härliga sommarvädret har också gjort att det börjat växa mycket alger i vårt akvarium. För att kunna se grodorna så bytte vi ut en hel del av vattnet. Det är svårt att veta hur mycket mat man ska ge. Om man ger för lite så kan grodynglen bli hungriga och om man ger för mycket så kan vattnet bli dåligt. Jag hittade en sida med information om grodskötsel där det stod att det är bättre att ge dem fryst, tinad men okokt spenat eftersom vitaminer försvinner vid kokningen. Jag har hittills kokat spenaten lite i micron för att den ska bli lättare att ha sönder. Nu verkar grodynglen ha blivit så stora att de inte har några problem att slita bitar ur spenaten.

Förutom grodbebisar så har vi här på Biotopia nu fått tillskott i form av en nytillkommen människobaby! Anna som jobbar här som naturpedagog fick den 25/5 en liten söt pojke på Ackis! Grattis och välkommen till världen!

lördag 16 maj 2009

Grodyngel med publik


Det är roligt att sitta i receptionen och se hur alla besökare reagerar på grodorna i entrén. "Titta fiskar!" säger en del. Efter en närmare undersökning av akvariet så upptäcker de flesta att det faktiskt är grodyngel. "Vad många de är!" och "Vad söta!" brukar man också få höra.

En del barn som aldrig sett grodyngel förut har nog lite svårt att föreställa sig att det faktiskt ska bli grodor av de små simmande svansarna. Och visst är det en väldigt märklig förvandling! Från ett liv som vattenlevande växtätare som andas med gälar till en fullvuxen groda som andas med lungor, som kan hoppa upp på land och som äter insekter. En total förändring av levnadssätt och fysiologi. En typisk skillnad mellan växt och djurätare är t.ex. att tarmarna är mycket längre hos växtätare, eftersom det är mer krävande att få energi ur växter. När grodorna blir rovdjur så förkortas också deras tarmar.

Vi har många besökare som kommer tillbaka varje vecka, och de kan nu följa grodynglens utvecklingen med egna ögon. Eftersom vi gärna vill ha många besökare på Biotopia är det kul att det nu finns en anledning att komma tillbaka! Man måste ju titta till våra grodyngel för att se vad som har hänt sen sist!

onsdag 13 maj 2009

Grodyngel som byter kön


Våra yngel i akvariet fortsätter att växa och har nu blivit olika stora. Vissa växer snabbt och ser riktigt tjocka ut medan andra fortfarande är små. Munnarna har växt till sig och nu är de duktiga på att slita loss bitar av spenaten.

Grodyngel är ju känsliga för föroreningar i vattnet och vi gör vårt bästa för att hålla vattnet rent utan att byta ut för mycket vatten på en gång. En akvarie-expert som kom förbi på Biotopia sa att det var lagom att byta cirka 10% av vattnet varannan dag.

Fast man funderar ju en del på det här med vattnet...
Eftersom de är så känsliga kan faktiskt grodyngel påverkas av de ämnen som finns i vårat avloppsystem även ute i naturen. Irina Gyllenhammar och andra forskare som har undersökt detta i Uppsala har kommit fram till att de ämnen som finns i p-piller kan få genetiska hangrodor att byta kön och utvecklas till honor! Till slut kan de könsförvirrade grodorna få svårt att fortplanta sig. Även andra läkemedel som spolas ut i våra reningsverk i låga koncentrationer kan påverka grodyngel.
Det är nog en salig blandning av läkemedelsrester som spolas ner våra toaletter. Man kan nog tycka att vi borde bli bättre på att rena avloppsvatten så att vi inte ställer till så mycket i vattenmiljön.

Foto: Marlon Felippe (Wikimedia commons)


fredag 8 maj 2009

Yngel på bild



Det är inte så lätt att ta bra bilder på våra grodyngel. Som tur var hade vi idag besök av en fotograf som tog några fina bilder på våra yngel. Vad kul att se dem i förstoring! Fotona är tagna av Ola Lundström. Tack Ola!

Ynglen växer



Nu har våra grodyngel börjat äta ordentligt. De gillar spenat och fiskmat och vi fyller på i akvariet varje dag. De växer fort! I början kunde man se små små yttre gälar på varje yngel (3), men nu verkar gälarna ha absorberats (4-5) och de andas med inre gälar.

I stadiet då de har yttre gälar (3) är de som mest känsliga för vattenföroreningar, och då fick vi rådet att inte byta vatten på dem. Men nu kan vi nog börja byta ut en del av vattnet. Vi spolar ordentligt i ledningen först och låter det stå och lufta ett dygn innan vi häller i det. Lite märkligt att grodynglen kan må dåligt av det vatten som vi dricker...det kanske inte är så nyttigt ändå.

Grodynglen har även fått små ögon och de har en liten mun längst fram. Svansen växer och blir tjockare. Undrar hur länge det dröjer innan det börjar dyka upp ben?

måndag 4 maj 2009

Full fart i akvariet


Nu är nästan alla yngel ute ur sina ägg. De simmar omkring, gömmer sig bland stenarna och växterna i akvariet, de är riktigt söta! Men väldigt många!! Vi funderar på vad vi ska mata dem med, vi har fått tips om fiskmat och spenat och det verkar de tycka om. Det ska bli så spännande att se dem växa upp.

fredag 1 maj 2009

Yngel på väg ut!


Den 1 maj när vi skulle öppna museét var äggsamlingarna alldeles svarta på ovansidan. Först trodde vi att det kommit skräp på äggen, men när vi tittade närmare syntes det att skräpet rörde sig! Äggen har redan kläckts. Vad spännande!

Massor av små svarta yngel med långa svansar som klänger sig fast ovanpå äggklumpen. En del är på väg att ta sig ut genom äggmassan och simmar sakta runt inne i den gråaktiga gelén.

Hur många grodyngel blir det egentligen? Vi har två honors äggklumpar och varje hona kan lägga mellan 1500-3000 ägg. Det kan ju bli tusentals grodor om alla skulle klara sig. Tänk om de inte får plats i vårat akvarium som ändå är ca 200 liter...

När man tittar på ynglen blir man förundrad över hur lustiga de ser ut, och hur MÅNGA de är. Vilken stor syskonskara. I naturen borde ju bara ett par av de grodor som lagts överleva så länge att de kan reproducera sig. Om det skulle finnas en fisk i dammen där de lagt sina ägg har nog ynglen ganska dåliga odds att klara sig. Fiskar äter gärna grodyngel. Trollsländelarver är också rovdjur som kan äta grodyngel. På så vis har de en säkrare tillvaro här i museets entré. Idag har de blivit beskådade av ett antal familjer på besök i muséet.

tisdag 28 april 2009

Vi har hittat ägg!

Oj vad fort våren kom! Nu är säkert grodorna i full gång och det är hög tid att leta grodägg. Jakten på grodägg ägde rum i Vänge den 28 april som var en varm och solig dag. Kan det möjligen finnas grodägg här?
För att hitta grodor så behöver man först hitta vatten. Den första vattenpölen vi letade i var tom på ägg. Fast man ska ju inte ge upp så lätt. Vi följde den lilla bäcken en bit in i skogen och hittade en lite större vattenpöl. Bingo! Grodägg! En groda fanns också på plats, men den gömde sig fort och effektivt i alla löv på bottnen. Stor var den iallafall, och det såg ut som en hona av vanlig groda. Kanske hade hon just lagt sina ägg? Vi tog med två romklumpar i hinkar och lite vatten och löv från dammen där de kom ifrån. Det kan ju vara skönt för grodorna att få med sig något bekant hemifrån.

På Biotopia ställde vi i ordning vårt största akvarium med stenar, växter och en flytande ö. Vi fyllde på med vanligt kranvatten som fick stå något dygn innan grodäggen släpptes i. Vi ringde till en grodforskare som berättade att kranvatten kan innehålla ämnen som kan vara skadliga för grodor, så det är bra att låta vattnet stå i några dagar och lufta sig och inte vara alltför flitig med att byta vatten. Speciellt känsliga för föroreningar är grodor när de är nykläckta grodyngel, som andas med yttre gälar.

Nu är grodäggen snart klara för att visas för våra besökare!

Grodidén kläcks


Vore det inte kul att få följa utvecklingen av grodor nu under våren? Det är ju ett faktiskt ett litet mirakel att våra vanliga grodor går igenom så olika konstiga stadier innan de blir stora grodor. Vi bestämde oss för att göra ett starta ett grodprojekt! Fast innan vi kunde sätta igång måste vi ju först ta reda på vilka regler som gäller.

Det där med reglerna var inte alldeles lätt. Eftersom alla grodor är fridlysta får man inte fånga in några vuxna grodor och ha i akvarium. Men det finns ett undantag i fridlysningsreglerna som tillåter att man tar in ett mindre antal grodägg från några vanliga arter och låter dem utvecklas till smågrodor i akvarium. När de blivit färdiga smågrodor måste man sätta ut dem på samma plats där man hittade äggen.

Det är viktigt att sätta ut grodorna på samma plats bland annat för att inte grodsjukdomar ska spridas mellan olika platser. Utomhus är det många grodägg som inte lyckas bli vuxna grodor eftersom ägg och yngel ofta blir uppätna. De kan också torkar ut om det inte regnar tillräckligt. Chansen att lyckas att bli liten färdig groda kan därför vara större i ett akvarium. Om man blir ordentligt omhändertagen förstås.

Eftersom Biotopia är ett museum så måste vi ändå söka tillstånd för att få visa upp grodor eller grodägg. Vi började därför vårt grodprojektet med att söka tillstånd från länsstyrelsen. Efter några veckor fick vi besked att vi fått tillstånd för 2009 och 2010. Om det projektet fungerar bra kan vi alltså ha grodor även nästa år! Vad kul! Nu kan vi ge oss ut på grodäggsjakt!