onsdag 13 maj 2009

Grodyngel som byter kön


Våra yngel i akvariet fortsätter att växa och har nu blivit olika stora. Vissa växer snabbt och ser riktigt tjocka ut medan andra fortfarande är små. Munnarna har växt till sig och nu är de duktiga på att slita loss bitar av spenaten.

Grodyngel är ju känsliga för föroreningar i vattnet och vi gör vårt bästa för att hålla vattnet rent utan att byta ut för mycket vatten på en gång. En akvarie-expert som kom förbi på Biotopia sa att det var lagom att byta cirka 10% av vattnet varannan dag.

Fast man funderar ju en del på det här med vattnet...
Eftersom de är så känsliga kan faktiskt grodyngel påverkas av de ämnen som finns i vårat avloppsystem även ute i naturen. Irina Gyllenhammar och andra forskare som har undersökt detta i Uppsala har kommit fram till att de ämnen som finns i p-piller kan få genetiska hangrodor att byta kön och utvecklas till honor! Till slut kan de könsförvirrade grodorna få svårt att fortplanta sig. Även andra läkemedel som spolas ut i våra reningsverk i låga koncentrationer kan påverka grodyngel.
Det är nog en salig blandning av läkemedelsrester som spolas ner våra toaletter. Man kan nog tycka att vi borde bli bättre på att rena avloppsvatten så att vi inte ställer till så mycket i vattenmiljön.

Foto: Marlon Felippe (Wikimedia commons)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar