måndag 22 juni 2009

Stora och små yngel


Efter midsommarhelgen avslutade vi grodprojektet för det här året och började tömma våra akvarium. Det stora akvariet var riktigt fint och en hel del grodyngel simmade omkring i vattnet fortfarande. När vi skulle börja fånga dem så insåg vi hur många det faktiskt var kvar. De var bra på att gömma sig bland stenarna så vi fick plocka ut all inredning för att fånga dem. Det var nog flera hundra yngel kvar, och de varierade mycket i storlek. Altifrån riktiga bjässar till små mini-yngel som var under en centimeter. Vi funderade på varför de var så olika stora men lyckades inte lösa problemet. Mattis som sommarjobbar på Biotopia berättade att vissa grodor, t.ex. Lökgrodan (Pelobates fuscus) har enormt stora yngel, upp till 1 dm (se bild)!

Vi packade bilen full av smågrodor och yngel och begav oss en sista gång till dammen i Vänge. Det kändes skönt att släppa ut dem idag. Det fanns gott om vatten i pölen och sommarvärmen hade äntligen kommit. Med värmen kommer kanske även insekterna så grodorna hittar något att äta.

Efter grodsläppet fick vi annat att tänka på. Imorgon startar vi ett nytt sommartema på Biotopia så nu är det dags att sluta tänka på grodor och börja tänka mer på blommor. Grodorna har verkligen varit spännande både för stora och små. Smågrodorna och ynglen verkade glada att få hoppa ner i vattnet. Även om det var lite kallare än de var vana vid så plaskade de snabbt ner bland löven och gömde sig. Vi får se om det finns några nya ägg i pölen nästa vår!
Foton av lökgroda: Jakob Larsen (yngel i hand) och Marek Sczczepanek (vuxen lökgroda), från Wikimedia commons.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar