lördag 16 maj 2009

Grodyngel med publik


Det är roligt att sitta i receptionen och se hur alla besökare reagerar på grodorna i entrén. "Titta fiskar!" säger en del. Efter en närmare undersökning av akvariet så upptäcker de flesta att det faktiskt är grodyngel. "Vad många de är!" och "Vad söta!" brukar man också få höra.

En del barn som aldrig sett grodyngel förut har nog lite svårt att föreställa sig att det faktiskt ska bli grodor av de små simmande svansarna. Och visst är det en väldigt märklig förvandling! Från ett liv som vattenlevande växtätare som andas med gälar till en fullvuxen groda som andas med lungor, som kan hoppa upp på land och som äter insekter. En total förändring av levnadssätt och fysiologi. En typisk skillnad mellan växt och djurätare är t.ex. att tarmarna är mycket längre hos växtätare, eftersom det är mer krävande att få energi ur växter. När grodorna blir rovdjur så förkortas också deras tarmar.

Vi har många besökare som kommer tillbaka varje vecka, och de kan nu följa grodynglens utvecklingen med egna ögon. Eftersom vi gärna vill ha många besökare på Biotopia är det kul att det nu finns en anledning att komma tillbaka! Man måste ju titta till våra grodyngel för att se vad som har hänt sen sist!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar