fredag 1 maj 2009

Yngel på väg ut!


Den 1 maj när vi skulle öppna museét var äggsamlingarna alldeles svarta på ovansidan. Först trodde vi att det kommit skräp på äggen, men när vi tittade närmare syntes det att skräpet rörde sig! Äggen har redan kläckts. Vad spännande!

Massor av små svarta yngel med långa svansar som klänger sig fast ovanpå äggklumpen. En del är på väg att ta sig ut genom äggmassan och simmar sakta runt inne i den gråaktiga gelén.

Hur många grodyngel blir det egentligen? Vi har två honors äggklumpar och varje hona kan lägga mellan 1500-3000 ägg. Det kan ju bli tusentals grodor om alla skulle klara sig. Tänk om de inte får plats i vårat akvarium som ändå är ca 200 liter...

När man tittar på ynglen blir man förundrad över hur lustiga de ser ut, och hur MÅNGA de är. Vilken stor syskonskara. I naturen borde ju bara ett par av de grodor som lagts överleva så länge att de kan reproducera sig. Om det skulle finnas en fisk i dammen där de lagt sina ägg har nog ynglen ganska dåliga odds att klara sig. Fiskar äter gärna grodyngel. Trollsländelarver är också rovdjur som kan äta grodyngel. På så vis har de en säkrare tillvaro här i museets entré. Idag har de blivit beskådade av ett antal familjer på besök i muséet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar