måndag 8 juni 2009

Grodsläpp i Vänge




Idag var det dags för ett nytt försök med att släppa ut våra färdiga smågrodor. Förra måndagen var ju pölen i Vänge torr, men sen dess har det regnat en hel del, så idag hoppades vi att pölen var vattenfylld. De små grodorna verkar mer sugna på att hoppa runt på land, så det känns som det är dags för dem att prova på ett landliv. På eftermiddagen gav vi oss iväg till Vänge med två burkar med ca 100 smågrodor.

När vi kom fram till pölen fanns det faktiskt lite vatten. Toppen! Det kändes skönt att få släppa tillbaka den första laddningen smågrodor till skogen. De har klarat sig bra på Biotopia, men de små grodorna är lite krångligare att sköta än grodyngel. De har blivit rymningsbenägna, och vi måste hela tiden vakta dem så att de inte hoppar ur akvariet. Grodorna har fått bo i en låda med lock så att de inte ska kunna rymma.

Odlingen av insekter som vi startade för en vecka sen har inte gått så bra så maten har gett oss lite problem. Artemia-larverna som vi köpte har inte kläckt som de ska och syrsungar har det heller inte blivit några. Vi har istället gett smågrodorna spenat och torkade mygglarver, och de verkar ha fungerat det med.
Både mygg och mygglarvet fanns det faktiskt gott om i pölen i skogen. Vi blev hårt attackerade av myggor under grodsläppet och fick sommarens första myggbett. För grodornas del är de ju bra om de nu lyckas hitta någonting att äta i naturen! De 100 smågrodorna var duktiga på att gömma sig och efter att vi hade släppt i dem så var det mycket svårt att se dem. De har verkligen bra camouflagefärg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar