tisdag 28 april 2009

Vi har hittat ägg!

Oj vad fort våren kom! Nu är säkert grodorna i full gång och det är hög tid att leta grodägg. Jakten på grodägg ägde rum i Vänge den 28 april som var en varm och solig dag. Kan det möjligen finnas grodägg här?
För att hitta grodor så behöver man först hitta vatten. Den första vattenpölen vi letade i var tom på ägg. Fast man ska ju inte ge upp så lätt. Vi följde den lilla bäcken en bit in i skogen och hittade en lite större vattenpöl. Bingo! Grodägg! En groda fanns också på plats, men den gömde sig fort och effektivt i alla löv på bottnen. Stor var den iallafall, och det såg ut som en hona av vanlig groda. Kanske hade hon just lagt sina ägg? Vi tog med två romklumpar i hinkar och lite vatten och löv från dammen där de kom ifrån. Det kan ju vara skönt för grodorna att få med sig något bekant hemifrån.

På Biotopia ställde vi i ordning vårt största akvarium med stenar, växter och en flytande ö. Vi fyllde på med vanligt kranvatten som fick stå något dygn innan grodäggen släpptes i. Vi ringde till en grodforskare som berättade att kranvatten kan innehålla ämnen som kan vara skadliga för grodor, så det är bra att låta vattnet stå i några dagar och lufta sig och inte vara alltför flitig med att byta vatten. Speciellt känsliga för föroreningar är grodor när de är nykläckta grodyngel, som andas med yttre gälar.

Nu är grodäggen snart klara för att visas för våra besökare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar