tisdag 6 juli 2010

Sista grodsläppet


Måndagen den 5 juli var det dags att avsluta årets grodprojekt och släppa ut resterande yngel och smågrodor som hade kläckts. Mattis och jag lastade bilen med grodor och for iväg till skogen vid Vänge där grodorna skulle släppas. Det var torrt i markerna så många av pölarna och dikena hade torkat upp, och vi fick leta ett tag för att hitta ett fuktigt ställe där grodorna skulle ha en bra chans att klara sig.

En del blivande grodor var fortfarande yngel, och till dem fick vi göra en liten konstgjort vattensamling för att de skulle ha vatten att simma i. Nu har högsommarvärmen kommit till Uppsala, så man får hoppas (för grodornas skull) att det blir lite regn i veckan som kan fylla på vattenpölarna.

För de besökare som kommer att sakna våra små grodor i akvariet kan vi bara rekommendera att själva ge sig ut på grodjakt! Det är mycket roligare att se grodor i naturen. Titta noga i nästa vattensamling, du kanske kan hitta en och annan groda. Att upptäcka grodor i vatten är inte alltid så lätt, men med lite träning ser man fler och fler!

Glad grodsommar! Önskar vi på Biotopia via Karin

fredag 4 juni 2010

Grodyngel med ben

Ett grodyngel med ben med munnen full av spenat.

Grodor inne och ute


Nu har jag inte hunnit med att uppdatera Grodbloggen på ett tag och mycket har hunnit hända i akvariet. Grodynglen fick bakben i början på veckan och idag tittade de första smågrodorna fram! Tre stycken små grodor sitter och tittar på den flytande stocken på akvariet. Det verkar som de är kvar ganska länge i det benlösa stadiet och sen när benen väl börjar växa så går det ganska fort.

I måndags var jag ute med en grupp 5 åringar och håvade i Fyrisån. De brukar alltid tro att vi ska fånga grodyngel, men jag har faktiskt inte håvat upp några från Fyrisån än. Så innan vi skulle gå så sa jag till dem att det nog inte skulle bli vare sig fiskar eller grodyngel, men där fick jag ju fel! Barnen håvade upp massor med yngel som vi undersökte i förstoring. Spännande!


De smågrodor som hoppar upp på land i centrala Uppsala får det nog inte alldeles lätt att klara sig, men några ställen längst ån har ju en del växter, så man får hoppas att de hamnar där.


torsdag 20 maj 2010

Ynglen äter och växer

Grodynglen har nu vuxit till sig endel. De har börjat bli mer intresserade av spenaten som vi ger dem, men fortfarande är det mest alger på stenarna som de verkar mumsa i sig. Än är det inga som har fått några ben. Om man tittar tillbaka på utvecklingen förra året så började bakbenen växa ut ungefär vid det här stadiet, så jag skulle tro att de första benen tittar fram under nästa vecka.

Flera skolklasser som har varit här har berättat att de också har grodyngel i klassrummen. Grodor är ju fridlysta i Sverige, men det finns ett undantag från fridlysningsreglerna som tillåter att man tar in ett mindre antal ägg från vanlig groda för att studera utvecklingen. Sen ska man sätta tillbaka grodorna på samma plats där man fångat dem. Det är viktigt tex för att inte oavsiktligt sprida sjukdomar mellan olika groddammar. Grodorna kan nämligen precis som vi människor drabbas av sjukdomar.

Det är faktiskt så illa ställt med grodorna i världen att 1/3 av alla grodarter är utrotningshotade. Det beror på att grodornas livsmiljöer har försvunnit och att de drabbats av olika sjukdomar.
På den engelska sidan Amphibia Web finns information om det dystra läget för grodor i andra delar av världen.

måndag 10 maj 2010

Gälar blir till lungor


Idag verkar det som de första av grodynglen har börjat andas med lungor. När grodynglen är riktigt små och precis har lämnat äggen så har de små fransiga gälar på sidan av huvudet. Med hjälp av gälarna kan de ta upp syre direkt ut vattnet. I nästa utvecklingssteg tillbakabildas gälarna och de börjar istället att andas med lungor och genom huden.

Några av våra små yngel i akvariet verkar ha fått lungor, för istället för att ligga nära botten simmar de upp och slurpar i sig lite luft vid ytan. Jag har lagt i spenat, men de verkar än så länge ganska ointresserade av maten. Sen när de blir större kommer de att bli mycket glupskare. Det gäller att inte lägga i mer mat än vad som äts upp, för det blir fort grönt i akvariet. Eftersom akvariet står i fönstret så växer det snart till alger på stenarna som grodynglen kan äta.

I söndags la jag i äggen från kylskåpet i akvariet. På bara en dag har de tredubblat sin storlek och verkar vara på väg ut ut äggklumpen. Praktiskt att man kan bromsa utvecklingen genom att hålla dem kallt. Tänk om det vore lika dant för oss människor- att vi skulle växa långsammare om det är kallt ute? Vilket enkelt sätt det då vore att bromsa åldrande, att bosätta sig där det är lite lagom kallt.

Vi hittade en bra sida om grodor från Naturskolan där man kan läsa mer. Vi har den utskriven i receptionen för att kunna svara på alla grodfrågor som kommer nu.

torsdag 6 maj 2010

Det börjar hända nåt


Efter ett par dagar i det varmare akvariet har det börjat hända saker med grodäggen. Små svansar på ett par millimeter har utvecklats som ligger och sprattlar lite i gelémassan. De har inte lämnat äggklumpen ännu, så de hämtar nog näring därifrån fortfarande. Äggen som står i kylskåpet är fortfarande bara svarta prickar.


Besökarna på museet tittar fundersamt i akvariet och undrar vad det är de ser. Kan det verkligen vara blivande grodor?

tisdag 4 maj 2010

Ny bostad till grodäggen

Efter att ha skrubbat det stora akvariet (utan diskmedel!) och fyllt upp med vatten la vi hälften av äggen i akvariet idag. Den andra hälften sparade vi i kylskåpet så länge.

Vi hoppas de ska trivas i sitt nya vatten. Grodyngel är känsliga för föroreningar, och kranvatten kan innehålla ämnen som yngel inte tål. Så helst vill de ligga och simma i dammvatten från dammen där de kom ifrån. Eftersom vi har ett så stort akvarium är vi nästan tvugna att använda kranvatten, och det kan gå bra det med om vattnet får stå och lufta sig ett tag innan äggen kläcks.

På förmiddagen visade jag grodäggen för en grupp förskolebarn och de kunde inte gissa vad skulle komma ur äggen. Det är verkligen ganska märkligt att de små prickarna ska bli grodor. När jag berättade att äggen låg inbäddade i gélé fick jag frågan om det var ungefär som frisyrgélé :)

Vi hoppas att grodorna kommer att gilla sitt nya boende - ett ljust och rymligt enrumsakvarium med utsikt över Vasaparken!

söndag 2 maj 2010

Jakten på grodägg


Nu är det dags igen: Grodorna ska flytta in på Biotopia! För er som kom ihåg hade vi grodyngel under våren 2009 och nu är det dags igen.

Förra veckan besökte vi grodpölen i skogen i Vänge för att leta grodägg. Trots att våren verkade vara på god väg fanns en stor snödriva vid pölen och inga grodor eller ägg i vattnet. Så vi fick vända hemåt med en tom burk. Men det var ändå en trevlig utflykt med kaffe och kaka i en solig skogsdunge.

Nu på söndagskvällen efter valborgshelgen gjorde jag ett nytt försök. Groddammen var fortfarande tom och grodlös, men man ska inte ge sig så lätt. Jag hade träffat en grodforskare under veckan som sagt att grodorna var igång med äggläggning och trots att de var lite senare än vanligt så borde det finnas ägg i någon lite varmare pöl.

Det var en fin kväll och jag tog en promenad i skogen vid Vänge och gick och letade vattensamlingar och diken. När jag hittade vatten, så letade jag efter de geleartade äggsamlingarna som brukar sticka upp lite vid ytan. Taltrasten höll kvällskonsert och det var fullt med spännande spår i skogen. Till slut kom jag till en sänka i skogen där det fanns ett dike med en enda jättestor äggsamling. Äntligen!

Jag samlade in kanske en femtedel av äggen, för att inte få så väldigt många grodor. Man lär sig av sina misstag ibland. Jag la äggen i en kylbox och fyllde upp med så mycket vatten jag orkade och tog mig till bilen. Vad spännande, nu kan grodprojektet säsong 2 starta! Imorgon får vi ställa iordning det stora akvariet på Biotopia.