torsdag 20 maj 2010

Ynglen äter och växer

Grodynglen har nu vuxit till sig endel. De har börjat bli mer intresserade av spenaten som vi ger dem, men fortfarande är det mest alger på stenarna som de verkar mumsa i sig. Än är det inga som har fått några ben. Om man tittar tillbaka på utvecklingen förra året så började bakbenen växa ut ungefär vid det här stadiet, så jag skulle tro att de första benen tittar fram under nästa vecka.

Flera skolklasser som har varit här har berättat att de också har grodyngel i klassrummen. Grodor är ju fridlysta i Sverige, men det finns ett undantag från fridlysningsreglerna som tillåter att man tar in ett mindre antal ägg från vanlig groda för att studera utvecklingen. Sen ska man sätta tillbaka grodorna på samma plats där man fångat dem. Det är viktigt tex för att inte oavsiktligt sprida sjukdomar mellan olika groddammar. Grodorna kan nämligen precis som vi människor drabbas av sjukdomar.

Det är faktiskt så illa ställt med grodorna i världen att 1/3 av alla grodarter är utrotningshotade. Det beror på att grodornas livsmiljöer har försvunnit och att de drabbats av olika sjukdomar.
På den engelska sidan Amphibia Web finns information om det dystra läget för grodor i andra delar av världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar