måndag 10 maj 2010

Gälar blir till lungor


Idag verkar det som de första av grodynglen har börjat andas med lungor. När grodynglen är riktigt små och precis har lämnat äggen så har de små fransiga gälar på sidan av huvudet. Med hjälp av gälarna kan de ta upp syre direkt ut vattnet. I nästa utvecklingssteg tillbakabildas gälarna och de börjar istället att andas med lungor och genom huden.

Några av våra små yngel i akvariet verkar ha fått lungor, för istället för att ligga nära botten simmar de upp och slurpar i sig lite luft vid ytan. Jag har lagt i spenat, men de verkar än så länge ganska ointresserade av maten. Sen när de blir större kommer de att bli mycket glupskare. Det gäller att inte lägga i mer mat än vad som äts upp, för det blir fort grönt i akvariet. Eftersom akvariet står i fönstret så växer det snart till alger på stenarna som grodynglen kan äta.

I söndags la jag i äggen från kylskåpet i akvariet. På bara en dag har de tredubblat sin storlek och verkar vara på väg ut ut äggklumpen. Praktiskt att man kan bromsa utvecklingen genom att hålla dem kallt. Tänk om det vore lika dant för oss människor- att vi skulle växa långsammare om det är kallt ute? Vilket enkelt sätt det då vore att bromsa åldrande, att bosätta sig där det är lite lagom kallt.

Vi hittade en bra sida om grodor från Naturskolan där man kan läsa mer. Vi har den utskriven i receptionen för att kunna svara på alla grodfrågor som kommer nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar