tisdag 26 maj 2009

Grodorna har fått ben


På måndagen när det var dags för fotografering till groddagboken upptäckte vi att en del grodyngel nu har fått små bakben! De är än så länge bara några millimeter långa och sitter vid svansroten på de stora grodynglen. Det är inte alla grodyngel som har bakben, och storleken på våra yngel är fortfarande väldigt olika trots att de är två syskonkullar och jämngamla.

Det härliga sommarvädret har också gjort att det börjat växa mycket alger i vårt akvarium. För att kunna se grodorna så bytte vi ut en hel del av vattnet. Det är svårt att veta hur mycket mat man ska ge. Om man ger för lite så kan grodynglen bli hungriga och om man ger för mycket så kan vattnet bli dåligt. Jag hittade en sida med information om grodskötsel där det stod att det är bättre att ge dem fryst, tinad men okokt spenat eftersom vitaminer försvinner vid kokningen. Jag har hittills kokat spenaten lite i micron för att den ska bli lättare att ha sönder. Nu verkar grodynglen ha blivit så stora att de inte har några problem att slita bitar ur spenaten.

Förutom grodbebisar så har vi här på Biotopia nu fått tillskott i form av en nytillkommen människobaby! Anna som jobbar här som naturpedagog fick den 25/5 en liten söt pojke på Ackis! Grattis och välkommen till världen!

lördag 16 maj 2009

Grodyngel med publik


Det är roligt att sitta i receptionen och se hur alla besökare reagerar på grodorna i entrén. "Titta fiskar!" säger en del. Efter en närmare undersökning av akvariet så upptäcker de flesta att det faktiskt är grodyngel. "Vad många de är!" och "Vad söta!" brukar man också få höra.

En del barn som aldrig sett grodyngel förut har nog lite svårt att föreställa sig att det faktiskt ska bli grodor av de små simmande svansarna. Och visst är det en väldigt märklig förvandling! Från ett liv som vattenlevande växtätare som andas med gälar till en fullvuxen groda som andas med lungor, som kan hoppa upp på land och som äter insekter. En total förändring av levnadssätt och fysiologi. En typisk skillnad mellan växt och djurätare är t.ex. att tarmarna är mycket längre hos växtätare, eftersom det är mer krävande att få energi ur växter. När grodorna blir rovdjur så förkortas också deras tarmar.

Vi har många besökare som kommer tillbaka varje vecka, och de kan nu följa grodynglens utvecklingen med egna ögon. Eftersom vi gärna vill ha många besökare på Biotopia är det kul att det nu finns en anledning att komma tillbaka! Man måste ju titta till våra grodyngel för att se vad som har hänt sen sist!

onsdag 13 maj 2009

Grodyngel som byter kön


Våra yngel i akvariet fortsätter att växa och har nu blivit olika stora. Vissa växer snabbt och ser riktigt tjocka ut medan andra fortfarande är små. Munnarna har växt till sig och nu är de duktiga på att slita loss bitar av spenaten.

Grodyngel är ju känsliga för föroreningar i vattnet och vi gör vårt bästa för att hålla vattnet rent utan att byta ut för mycket vatten på en gång. En akvarie-expert som kom förbi på Biotopia sa att det var lagom att byta cirka 10% av vattnet varannan dag.

Fast man funderar ju en del på det här med vattnet...
Eftersom de är så känsliga kan faktiskt grodyngel påverkas av de ämnen som finns i vårat avloppsystem även ute i naturen. Irina Gyllenhammar och andra forskare som har undersökt detta i Uppsala har kommit fram till att de ämnen som finns i p-piller kan få genetiska hangrodor att byta kön och utvecklas till honor! Till slut kan de könsförvirrade grodorna få svårt att fortplanta sig. Även andra läkemedel som spolas ut i våra reningsverk i låga koncentrationer kan påverka grodyngel.
Det är nog en salig blandning av läkemedelsrester som spolas ner våra toaletter. Man kan nog tycka att vi borde bli bättre på att rena avloppsvatten så att vi inte ställer till så mycket i vattenmiljön.

Foto: Marlon Felippe (Wikimedia commons)


fredag 8 maj 2009

Yngel på bild



Det är inte så lätt att ta bra bilder på våra grodyngel. Som tur var hade vi idag besök av en fotograf som tog några fina bilder på våra yngel. Vad kul att se dem i förstoring! Fotona är tagna av Ola Lundström. Tack Ola!

Ynglen växer



Nu har våra grodyngel börjat äta ordentligt. De gillar spenat och fiskmat och vi fyller på i akvariet varje dag. De växer fort! I början kunde man se små små yttre gälar på varje yngel (3), men nu verkar gälarna ha absorberats (4-5) och de andas med inre gälar.

I stadiet då de har yttre gälar (3) är de som mest känsliga för vattenföroreningar, och då fick vi rådet att inte byta vatten på dem. Men nu kan vi nog börja byta ut en del av vattnet. Vi spolar ordentligt i ledningen först och låter det stå och lufta ett dygn innan vi häller i det. Lite märkligt att grodynglen kan må dåligt av det vatten som vi dricker...det kanske inte är så nyttigt ändå.

Grodynglen har även fått små ögon och de har en liten mun längst fram. Svansen växer och blir tjockare. Undrar hur länge det dröjer innan det börjar dyka upp ben?

måndag 4 maj 2009

Full fart i akvariet


Nu är nästan alla yngel ute ur sina ägg. De simmar omkring, gömmer sig bland stenarna och växterna i akvariet, de är riktigt söta! Men väldigt många!! Vi funderar på vad vi ska mata dem med, vi har fått tips om fiskmat och spenat och det verkar de tycka om. Det ska bli så spännande att se dem växa upp.

fredag 1 maj 2009

Yngel på väg ut!


Den 1 maj när vi skulle öppna museét var äggsamlingarna alldeles svarta på ovansidan. Först trodde vi att det kommit skräp på äggen, men när vi tittade närmare syntes det att skräpet rörde sig! Äggen har redan kläckts. Vad spännande!

Massor av små svarta yngel med långa svansar som klänger sig fast ovanpå äggklumpen. En del är på väg att ta sig ut genom äggmassan och simmar sakta runt inne i den gråaktiga gelén.

Hur många grodyngel blir det egentligen? Vi har två honors äggklumpar och varje hona kan lägga mellan 1500-3000 ägg. Det kan ju bli tusentals grodor om alla skulle klara sig. Tänk om de inte får plats i vårat akvarium som ändå är ca 200 liter...

När man tittar på ynglen blir man förundrad över hur lustiga de ser ut, och hur MÅNGA de är. Vilken stor syskonskara. I naturen borde ju bara ett par av de grodor som lagts överleva så länge att de kan reproducera sig. Om det skulle finnas en fisk i dammen där de lagt sina ägg har nog ynglen ganska dåliga odds att klara sig. Fiskar äter gärna grodyngel. Trollsländelarver är också rovdjur som kan äta grodyngel. På så vis har de en säkrare tillvaro här i museets entré. Idag har de blivit beskådade av ett antal familjer på besök i muséet.