måndag 9 maj 2011

Tredje säsongen

Så var det dags att samla ihop ägg inför 2011 års grodsäsong! Efter en lång kall vinter rivstartade våren med en riktig värmeperiod, och sen blev det plötsligt lite kyligare igen. Dagen efter valborg var det dags att ge sig ut på grodäggsjakt. Den här gången gick det riktigt enkelt. Vi besökte samma ställe där vi samlat grodägg första året och där låg två romklumpar och väntade. Ingen mygga syntes till, men i vattnet sprattlade det av mygglarver. Vi hittade inga vuxna grodor heller, men det var mitt på dagen, så grodorna kanske gömde sig i skuggan.

Vi samlade delar av två olika romklumpar till akvariet, och lämnade delar kvar. Äggen sitter ibland ihop ordentligt så de nästan inte går att dela och ibland sitter de ganska löst. Undrar vad det beror på?

Veckan som följde blev hektisk på museet med mycket olika aktiviteter så grodäggen blev stående kallt i vatten från dammen ett par dagar tills vi hann med att rengöra akvariet och fylla upp det med vatten. Efter ett par dagar i insamlingsburken hade den ena romklumpens små svarta prickar börjat likna kommatecken. Ett tecken på att utvecklingen hade startat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar