onsdag 11 maj 2011

Förvandlingen börjar

Nu har den märkliga förvandlingen börjat i akvariet. De flesta grodäggen har kläckt och små svarta streck simmar runt i vattenytan eller ligger på botten. Det är det första stadiet, då grodynglen har yttre gälar som de ser alldeles raka ut. Om man tittar noga ser man fransiga utskott brevid huvudet på varje sida. I det här stadiet är ynglen mycket känsliga för föroreningar, så här får man se om vattenkvaliten är tillräckligt bra. Vi har använt vanligt kranvatten i vårat akvarium, som fått stå och lufta ett dygn. Det ser ut som det fungerar bra, och alla yngel som tagit sig ut ur äggmassan sprattlar och rör sig.



Alla Sveriges grodor är fridlysta och man får inte skada eller störa fridlysta djur. Det är ett undantagsregel som tillåter att man i liten omfattning samlar in rom från vanlig groda i studiesyfte. Innan man gör det är det viktigt att läsa på om skötsel av yngel och hur man hanterar ynglen i olika stafier. När ynglen utvecklats måste man tex släppa ut dem i samma vatten där de fångats.


Varför har de inga ögon? Frågade ett barn idag. Jo då, de har faktiskt ögon, men de syns inte så bra ännu. Men snart så kommer de nog att synas bättre.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar