måndag 22 juni 2009

Stora och små yngel


Efter midsommarhelgen avslutade vi grodprojektet för det här året och började tömma våra akvarium. Det stora akvariet var riktigt fint och en hel del grodyngel simmade omkring i vattnet fortfarande. När vi skulle börja fånga dem så insåg vi hur många det faktiskt var kvar. De var bra på att gömma sig bland stenarna så vi fick plocka ut all inredning för att fånga dem. Det var nog flera hundra yngel kvar, och de varierade mycket i storlek. Altifrån riktiga bjässar till små mini-yngel som var under en centimeter. Vi funderade på varför de var så olika stora men lyckades inte lösa problemet. Mattis som sommarjobbar på Biotopia berättade att vissa grodor, t.ex. Lökgrodan (Pelobates fuscus) har enormt stora yngel, upp till 1 dm (se bild)!

Vi packade bilen full av smågrodor och yngel och begav oss en sista gång till dammen i Vänge. Det kändes skönt att släppa ut dem idag. Det fanns gott om vatten i pölen och sommarvärmen hade äntligen kommit. Med värmen kommer kanske även insekterna så grodorna hittar något att äta.

Efter grodsläppet fick vi annat att tänka på. Imorgon startar vi ett nytt sommartema på Biotopia så nu är det dags att sluta tänka på grodor och börja tänka mer på blommor. Grodorna har verkligen varit spännande både för stora och små. Smågrodorna och ynglen verkade glada att få hoppa ner i vattnet. Även om det var lite kallare än de var vana vid så plaskade de snabbt ner bland löven och gömde sig. Vi får se om det finns några nya ägg i pölen nästa vår!
Foton av lökgroda: Jakob Larsen (yngel i hand) och Marek Sczczepanek (vuxen lökgroda), från Wikimedia commons.

lördag 13 juni 2009

Grodspecial på Biotopia


Nu har vi startar vårat sommarprogram och det första temat för sommaren är GRODOR! Så nu har grodorna tagit över nästan helt på Biotopia. Vi har grodpyssel för de små och guidad tur för stora och små. Under sommaren kommer vi att ha guidade visningar varje dag kl 14, så idag var det premiär för detta. Det kom nästan över 20 personer i olika åldrar så det verkar finnas ett stort intresse! Åtminstone en lördag när det regnar :).

Inför grodveckan har vi även pysslat ihop ett eget grodspel som vi invigde efter dagens guidade visning. Deltagarna fick hoppa framåt och baklänges om de stötte på fisk, torka eller en häger. Våra spelare verkade glada och hoppade glatt mot mål-linjen. Vi fick många vinnare eftersom det kom en regnskur precis när många grodor stod vid mållinjen, och då fick alla hoppa framåt.

Under grodveckan så berättar vi även om den Uppländska gölgrodan som vi har i våran utställning. Gölgrodorna lyckas inte med fortplantningen alla år, så de har nog en bättre chans en regnig sommar. Vi får väl se hur den här sommaren blir!

måndag 8 juni 2009

Grodsläpp i Vänge




Idag var det dags för ett nytt försök med att släppa ut våra färdiga smågrodor. Förra måndagen var ju pölen i Vänge torr, men sen dess har det regnat en hel del, så idag hoppades vi att pölen var vattenfylld. De små grodorna verkar mer sugna på att hoppa runt på land, så det känns som det är dags för dem att prova på ett landliv. På eftermiddagen gav vi oss iväg till Vänge med två burkar med ca 100 smågrodor.

När vi kom fram till pölen fanns det faktiskt lite vatten. Toppen! Det kändes skönt att få släppa tillbaka den första laddningen smågrodor till skogen. De har klarat sig bra på Biotopia, men de små grodorna är lite krångligare att sköta än grodyngel. De har blivit rymningsbenägna, och vi måste hela tiden vakta dem så att de inte hoppar ur akvariet. Grodorna har fått bo i en låda med lock så att de inte ska kunna rymma.

Odlingen av insekter som vi startade för en vecka sen har inte gått så bra så maten har gett oss lite problem. Artemia-larverna som vi köpte har inte kläckt som de ska och syrsungar har det heller inte blivit några. Vi har istället gett smågrodorna spenat och torkade mygglarver, och de verkar ha fungerat det med.
Både mygg och mygglarvet fanns det faktiskt gott om i pölen i skogen. Vi blev hårt attackerade av myggor under grodsläppet och fick sommarens första myggbett. För grodornas del är de ju bra om de nu lyckas hitta någonting att äta i naturen! De 100 smågrodorna var duktiga på att gömma sig och efter att vi hade släppt i dem så var det mycket svårt att se dem. De har verkligen bra camouflagefärg!

onsdag 3 juni 2009

Små grodorna, små grodorna...


På måndagen den 1 juni när vi tittade i akvariet hade vi för första gången några grodor med framben! Det var bara några stycken som fått framben, men de små mini-grodorna rörde sig plötsligt helt annorlunda jämfört med sina yngelvänner. Svansen var kvar men istället för att simma med svansen så har de börjat simma grodsim med bakbenen. En del kravlade sig upp på stocken som flyter i akvariet och provade på livet ovanför vattenytan.

Vi bestämde oss för att åka ut till Vänge på eftermiddagen och släppa ut några av de små grodorna och en del yngel. När vi kom fram till dammen som äggen legat i så var den alldeles torr! Det var torrt i hela skogsområdet och vi hittade ingen pöl eller dike som var vattenfyllt där våra grodyngel kunde få bo. Vi bestämde oss för att ta tillbaka grodorna till Biotopia. Nu har det börjat regna igen och småvattnen i skogen kanske fylls på igen efter några dagars regnande. En sak var iallafall säker- just de här grodäggen hade ju inte kunnat klarat sig om vi inte haft dem inne på Biotopia. På så sätt kändes det ju iallafall skönt att veta att vi faktiskt räddat några grodor från uttorkning.

De små grodorna med fram och bakben plockade vi över i en balja där vi ska mata dem med insekter. Vi har börjat odla Artemia larver och köpt in några syrsor så att de små grodorna kan få insekter i lämplig storlek att äta innan vi kan släppa ut dem igen.
En av våra besökare berättade att hon varit med och hjälpt smågrodor över vägen i Stockholm förra sommaren. Tänk att grodor behöver hjälp i trafiken. En annan besökare påpekade idag att sången man brukar sjunga om de små grodorna faktiskt inte stämmer alls. Grodorna har ju både öron och svansar!