onsdag 25 maj 2011

Ben på tillväxt


Nu har grodynglen varit i akvariet i nästan en månad. De simmar fortfarande runt som yngel, äter spenat och gömmer sig ibland bland stenarna. De kanske gömmer sig mer när de är mätta? Det vore ju ganska smart. Nu till helgen ska vi ställa iordning akvarier i biolabbet och ha en helgaktivitet om grodorna och andra djur i vatten, så då får de uppleva en lite ny miljö. Nu börjar det snart bli dags för bakbenen att växa ut. Om man tittar riktigt noga på ynglen så är det iallafall några som har en klump vid stjärten som är början till bakben. Undrar om de hinner komma ut till helgen?

tisdag 17 maj 2011

Grodynglen äter och gömmer sig

Nu har grodynglen blivit så stora att vi har börjat mata dem. De får ekologisk spenat som vi förvarar i frysen. Det är lite svårt att veta hur mycket mat de behöver, så man får mata ganska försiktigt i början så att det inte blir fullt av spenat i akvariet. De verkar kunna hitta egna alger också på stenarna som de knaprar på. I går morse när vi tittade till akvariet verkade alla ynglen plötsligt försvunna! Fast när vi tittade lite närmare såg man att de höll till nere bland stenarna där de åt på spenatbitar och gömde sig under stenen. Vi brukar komplettera maten med lite fiskmat när de kommit igång att äta ordentligt, så de får något lite mer proteinrikt.

Den tomma äggmassan fiskade vi ur förra veckan och slängde. Det gör man för at hålla rent i akvariet. Vi har även cirkulationspump i akvariet, dels för att få cirkulation på vattnet och dels för att filtrera det. Det finns ett grovfilter som man får skölja ur varannan dag ungefär för det fastnar mycket spenatbitar och alger. Nu har alla kommit in i stadiet med inre gälar men de är ganska olika stora redan. Ute har våren bromsats lite och det har blivit kallt igen. Undrar hur långt grodorna kommit i vattenpölen där vi hittade dem?

onsdag 11 maj 2011

Förvandlingen börjar

Nu har den märkliga förvandlingen börjat i akvariet. De flesta grodäggen har kläckt och små svarta streck simmar runt i vattenytan eller ligger på botten. Det är det första stadiet, då grodynglen har yttre gälar som de ser alldeles raka ut. Om man tittar noga ser man fransiga utskott brevid huvudet på varje sida. I det här stadiet är ynglen mycket känsliga för föroreningar, så här får man se om vattenkvaliten är tillräckligt bra. Vi har använt vanligt kranvatten i vårat akvarium, som fått stå och lufta ett dygn. Det ser ut som det fungerar bra, och alla yngel som tagit sig ut ur äggmassan sprattlar och rör sig.



Alla Sveriges grodor är fridlysta och man får inte skada eller störa fridlysta djur. Det är ett undantagsregel som tillåter att man i liten omfattning samlar in rom från vanlig groda i studiesyfte. Innan man gör det är det viktigt att läsa på om skötsel av yngel och hur man hanterar ynglen i olika stafier. När ynglen utvecklats måste man tex släppa ut dem i samma vatten där de fångats.


Varför har de inga ögon? Frågade ett barn idag. Jo då, de har faktiskt ögon, men de syns inte så bra ännu. Men snart så kommer de nog att synas bättre.










måndag 9 maj 2011

Tredje säsongen

Så var det dags att samla ihop ägg inför 2011 års grodsäsong! Efter en lång kall vinter rivstartade våren med en riktig värmeperiod, och sen blev det plötsligt lite kyligare igen. Dagen efter valborg var det dags att ge sig ut på grodäggsjakt. Den här gången gick det riktigt enkelt. Vi besökte samma ställe där vi samlat grodägg första året och där låg två romklumpar och väntade. Ingen mygga syntes till, men i vattnet sprattlade det av mygglarver. Vi hittade inga vuxna grodor heller, men det var mitt på dagen, så grodorna kanske gömde sig i skuggan.

Vi samlade delar av två olika romklumpar till akvariet, och lämnade delar kvar. Äggen sitter ibland ihop ordentligt så de nästan inte går att dela och ibland sitter de ganska löst. Undrar vad det beror på?

Veckan som följde blev hektisk på museet med mycket olika aktiviteter så grodäggen blev stående kallt i vatten från dammen ett par dagar tills vi hann med att rengöra akvariet och fylla upp det med vatten. Efter ett par dagar i insamlingsburken hade den ena romklumpens små svarta prickar börjat likna kommatecken. Ett tecken på att utvecklingen hade startat!