måndag 11 juni 2012

Första grodsläppet!

Nu har vi fått ganska många smågrodor i vårt akvarium, som vi flyttat över i ett mindre akvarium där hälften av ytan är land. Vi tog in en grästuva med lite blandade växter på som vi satte i ett akvarium och fyllde sedan på med lite vatten så att smågrodorna ska kunna välja om de vill vara på land eller i vatten.


I lördags var det dags för de första smågrodorna att bli utsläppta i dammen i Vänge. Jag packade in dem i en burk med en grästuva och lite vatten på fredagen då vi stängde Biotopia, och de fick stå hemma i kylskåpet övernatt. Grodor är ju växelvarma djur så när de blir nerkylda går allt långsammare. De utvecklas inte lika snabbt och behöver inte lika mycket mat.

När grodynglen förvandlas till smågrodor så lever de först av näringsämnen från sin egen svans, och äter ingenting alls. När svansen har försvunnit så måste de gå över till sin nya grod-diet och börja äta levande insekter. Det måste dessutom vara insekter som de klarar att fånga, som är lagom stora. Det är alltså inte så lätt att få smågrodor att överleva i fångenskap. Det bästa är att så snart som möjligt släppa ut dem, så de har en chans att hitta mat på egen hand i skogen.

I dammen vid Vänge var det nu fullt av både vatten och myggor, så jag tror nog att de kan hitta något gott att äta där. Vi fick några nya myggbett och släppte ut ett 20 tal smågrodor till dammen.

En liten liten groda släpps ut

4 kommentarer:

  1. Hej! Kul blogg. Har själv fångat grodyngel och haft dem i flera veckor nu. Köpte ett terrarium idag eftersom de snart börjar leva på land. Läste det du skrev om att de lever av näringsämnen från sin svans.. har nämligen köpt vanlig fiskmat och frysta mygglarver men kan inte se att de äter nåt :( Blir lite orolig.. Kan man mata dem med frysta larver när de sedan lever på land eller är det ENDAST levande insekter de vill ha? Tacksam för svar. / Victoria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Victoria! Förlåt att svaret dröjt så länge. Jag har inte heller sett att de små grodorna äter, så det bästa är att släppa ut dem så snart som möjligt (i samma pöl som man fångade dem) så fort de blivit grodor så de kan fånga mat själva.

      Radera
  2. Har ni grodor på Biotopia fortfarande, såhär i september?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, vi släpper ut grodorna så fort de blivit smågrodor. Vi brukar avsluta grododlingen vid midsommar ungefär. /Karin

      Radera