torsdag 3 maj 2012

Albin hittar grodägg!

Grodäggsjakt i majsolen


Valborgshelgen i Uppsala är över och äntligen har våren kommit på riktigt! I nästan tjugo graders värme och eftermiddagssol gav vi oss ut på årets jakt på grodägg. Målet var att besöka den gamla pölen från tidigare år, där vi funnit ägg förut. Det är spännande att besöka samma plats flera år i rad, det ser inte alltid ut precis som man minns det. En stor gran låg tvärs över pölen. Var den här i fjol? Skulle det vara vatten där?
När vi kom fram var pölen stor och full av vatten. Vi letade uppe i den stora pölen och hittade till sist en jätteklump med grodägg. Efter lite klängande i granen nådde vi den och samlade in ungefär en tredjedel av äggmassan tillsammans med lite vatten från pölen. Vi försökte räkna äggen i burken, vilket inte är det lättaste. Jag gissar att det var ca 500 ägg, men det är en grov uppskattning.

Hemma satte vi lådan i kylskåp över natt och idag har vi jobbat för att få iordning det stora grodakvariet till entren i Biotopia. Vi tappar upp vatten idag och låter det stå övernatt för att lufta sig, innan vi släpper i äggklumparna. Lite mygglarver kom med också, och just nu är de de enda som rör sig i samlingen.

Grodpölen i Vängeskogen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar