måndag 28 maj 2012

Algblomning i akvariet

Vårt akvarium står placerat i fönstret och den härliga vårsolen har gjort att algerna har växt till ordentligt nu i maj. Precis innan kristi-himmelsfärdshelgen stannade dessutom vår filterpump, så efter helgen var det riktigt grönt vatten i akvariet. Grodynglen verkade nöjda ändå, men för besökarna blev det svårt att se vad som fanns i akvariet. Första åtgärden för att få bort alger var att ersätta punpen. Ny filterpump inhandlades som fungerade bra, men det var ändå mycket alger i akvariet.

Efter några dagar insåg vi att vi var tvugna att byta allt vatten i akvariet. Grodynglen kan vara känsliga mot nytt kranvatten, så vi brukar låta vårt vatten stå upptappat ett dygn innan vi sätter i grodor. Vi fick fånga in alla yngel, flytta dem till ett tillfälligt akvarium, rengöra och tömma akvariet och sen fylla det på nytt. Vår fantastiska helgpersonal fixade detta under helgen och på måndag morgon var akvariet fyllt av klart vatten och pigga grodyngel!

Vi fick också tillskott av några yngel. Vi hade lånat ut några ägg till Kims förskola, där man följt utvecklingen av grodägg till yngel i en liten plast-låda som gjorts iordning av barnen med stenar. De hade blivit trångt nu i deras låda, så några av ynglen fick återförenas med sina syskon på Biotopia. De som har bott på Kims förskola hade kommit lite längre i sin utveckling och de har redan fått ordentliga bakben.   


Akvarievatten med alger

Akvarievatten utbytt

torsdag 17 maj 2012

Grodynglen växer


Nu har grodynglen i akvariet fått tjocka huvuden och svansar. Vi matar dem med fryst spenat och de äter också av algerna som växer på akvariets stenar och glas. Det är full aktivitet i akvariet. Här är en liten film på våra simmande grodyngel.



fredag 4 maj 2012

Får man samla grodägg? 


Alla Sveriges groddjur är fridlysta, så huvudregeln är att man inte får fånga, döda eller samla in grodor. Det finns dock ett undantag från fridlysningsregeln, som gör att det är tillåtet att samla in en mindre mängd ägg av vissa arter i studiesyfte. Det är viktigt att man släpper tillbaka ynglen på samma plats där man hittade äggen. Det finns flera anledningar till detta, dels är det ju en plats som grodorna själva valt, där de trivs. Om man skulle börja flytta grodor mellan pölar finns det också risk att man flyttar grodornas parasiter och sjukdomar. Det finns flera sjukdomar som grodor kan drabbas av och i stora delar av världen är detta ett stort problem. När en sjukdom väl fått fäste är det svårt att bli av med den.  På Biotopia har vi ett särskilt tillstånd från länsstyrelsen för att få visa grodyngel för våra besökare.

Rädda en groda-  markera grodövergångar!


En annan fara för groddjur, både i Sverige och världen är trafiken. Många grodor dödas av bilar, särskilt nu på våren då de är i rörelse till dammar, pölar och diken där parar sig och lägger ägg. I år har det dykt upp vägskyltar på några platser i Uppsala där många grodor brukar passera. Om man ser många överkörda grodor, hur får man upp en sån grodskylt? Frågan ställdes av våra besökare igår, och jag ringde till kommunens gatukontor. De berättade att man kan beställa grodskyltar av gatukontoret, och de tar hand om att sätta upp dem, och ta ner dem. Så om du känner till var grodorna går över gatan- kontakta gatukontoret på din kommun och be dem sätta upp en fin grodskylt


torsdag 3 maj 2012

Albin hittar grodägg!

Grodäggsjakt i majsolen


Valborgshelgen i Uppsala är över och äntligen har våren kommit på riktigt! I nästan tjugo graders värme och eftermiddagssol gav vi oss ut på årets jakt på grodägg. Målet var att besöka den gamla pölen från tidigare år, där vi funnit ägg förut. Det är spännande att besöka samma plats flera år i rad, det ser inte alltid ut precis som man minns det. En stor gran låg tvärs över pölen. Var den här i fjol? Skulle det vara vatten där?
När vi kom fram var pölen stor och full av vatten. Vi letade uppe i den stora pölen och hittade till sist en jätteklump med grodägg. Efter lite klängande i granen nådde vi den och samlade in ungefär en tredjedel av äggmassan tillsammans med lite vatten från pölen. Vi försökte räkna äggen i burken, vilket inte är det lättaste. Jag gissar att det var ca 500 ägg, men det är en grov uppskattning.

Hemma satte vi lådan i kylskåp över natt och idag har vi jobbat för att få iordning det stora grodakvariet till entren i Biotopia. Vi tappar upp vatten idag och låter det stå övernatt för att lufta sig, innan vi släpper i äggklumparna. Lite mygglarver kom med också, och just nu är de de enda som rör sig i samlingen.

Grodpölen i Vängeskogen