tisdag 28 april 2009

Vi har hittat ägg!

Oj vad fort våren kom! Nu är säkert grodorna i full gång och det är hög tid att leta grodägg. Jakten på grodägg ägde rum i Vänge den 28 april som var en varm och solig dag. Kan det möjligen finnas grodägg här?
För att hitta grodor så behöver man först hitta vatten. Den första vattenpölen vi letade i var tom på ägg. Fast man ska ju inte ge upp så lätt. Vi följde den lilla bäcken en bit in i skogen och hittade en lite större vattenpöl. Bingo! Grodägg! En groda fanns också på plats, men den gömde sig fort och effektivt i alla löv på bottnen. Stor var den iallafall, och det såg ut som en hona av vanlig groda. Kanske hade hon just lagt sina ägg? Vi tog med två romklumpar i hinkar och lite vatten och löv från dammen där de kom ifrån. Det kan ju vara skönt för grodorna att få med sig något bekant hemifrån.

På Biotopia ställde vi i ordning vårt största akvarium med stenar, växter och en flytande ö. Vi fyllde på med vanligt kranvatten som fick stå något dygn innan grodäggen släpptes i. Vi ringde till en grodforskare som berättade att kranvatten kan innehålla ämnen som kan vara skadliga för grodor, så det är bra att låta vattnet stå i några dagar och lufta sig och inte vara alltför flitig med att byta vatten. Speciellt känsliga för föroreningar är grodor när de är nykläckta grodyngel, som andas med yttre gälar.

Nu är grodäggen snart klara för att visas för våra besökare!

Grodidén kläcks


Vore det inte kul att få följa utvecklingen av grodor nu under våren? Det är ju ett faktiskt ett litet mirakel att våra vanliga grodor går igenom så olika konstiga stadier innan de blir stora grodor. Vi bestämde oss för att göra ett starta ett grodprojekt! Fast innan vi kunde sätta igång måste vi ju först ta reda på vilka regler som gäller.

Det där med reglerna var inte alldeles lätt. Eftersom alla grodor är fridlysta får man inte fånga in några vuxna grodor och ha i akvarium. Men det finns ett undantag i fridlysningsreglerna som tillåter att man tar in ett mindre antal grodägg från några vanliga arter och låter dem utvecklas till smågrodor i akvarium. När de blivit färdiga smågrodor måste man sätta ut dem på samma plats där man hittade äggen.

Det är viktigt att sätta ut grodorna på samma plats bland annat för att inte grodsjukdomar ska spridas mellan olika platser. Utomhus är det många grodägg som inte lyckas bli vuxna grodor eftersom ägg och yngel ofta blir uppätna. De kan också torkar ut om det inte regnar tillräckligt. Chansen att lyckas att bli liten färdig groda kan därför vara större i ett akvarium. Om man blir ordentligt omhändertagen förstås.

Eftersom Biotopia är ett museum så måste vi ändå söka tillstånd för att få visa upp grodor eller grodägg. Vi började därför vårt grodprojektet med att söka tillstånd från länsstyrelsen. Efter några veckor fick vi besked att vi fått tillstånd för 2009 och 2010. Om det projektet fungerar bra kan vi alltså ha grodor även nästa år! Vad kul! Nu kan vi ge oss ut på grodäggsjakt!