fredag 29 maj 2015

Grodor och snäckor

Nu har grodynglen fått sällskap av en hel massa små små snäckor i akvariet. De större snäckorna vi lade ner i april har nu lagt en massa ägg och man kan se deras äggsamlingar på akvariets glas och på växter. Grodynglen äter och växer, och de första grodynglen har faktiskt börjat utveckla bakben. Spännande!


torsdag 28 maj 2015

Det blommar i groddammen

I morse gjorde jag ett besök vid groddammen för att se vad som hänt där. Dammen står i full blom med vattenklöver. Verkligen vackert! Vattnet i dammen hade sjunkit betydligt och vattenspegeln skymtar nu bara mellan alla blad. Jag såg några grodyngel i vattnet, men mest var det mygglarver, knottlarver och lite vattengråsuggor. Undrar var grodynglen håller hus? Kanske är de gömda bland löven på botten? Några vuxna grodor var fortfarande kvar i dammen och det plaskade här och var när de hoppade ner i vattnet.  

I akvariet fyllde vi på med lite akvarieväxter för att det skulle bli grönare och trevligare för ynglen. Eftersom det snart borde vara dags för de första grodynglen att ta sig upp på land så köpte jag några flytande växter. Det blev vattenhyacinter, som flyter med hjälp av sina luftfyllda blad. En träbit fungerar också bra som flytande ö för grodorna när de vill ta sig upp till land.
 

torsdag 21 maj 2015

Skorpioner på jaktstigen

Våren är en tid som mycket händer i naturen. Eftersom vi har haft fullt upp med att titta på fjärilar och odla så vi har inte riktigt hunnit med att uppdatera grodbloggen. Nu har vi redan hunnit en bit in i maj, och grodynglen i akvariet har för länge sen tagit sig ut ur äggsamlingarna. I år har vi valt att ha minimalt med cirkulation på vattnet, för att undvika att ynglen sugs in i kylanläggningen. För att ändå få till en rörelse i vattnet har vi en vanlig akvariesten som står och bubblar.

I akvariet finns även några andra småkryp som vi samlat i Fyrisån. Vi har lagt in en hel del snäckor, som är bra för att minska algtillväxten. Snäckorna är ju växtätare och hjälper till att bromsa tillväxten av alger. Vi har även ett rovdjur i akvariet. En stavlik vattenskorpion. Om grodynglen växer upp tillsammans med en predator (rovdjur) så får de en högre form, så de blir svårare att fånga.

Den stavlika vattenskorpionen är en vattenlevande insekt som ser ut ungefär som en pinne. Den tar in luft genom ett lång rör som sticker ut från bakkroppen och hänger ofta vid vattenytan. För att maskera sig sätter den sig ofta på en växt och låtsas vara en pinne. Ibland ger sig vattenskorpionen ut på simmande jakt, men den är inte särskilt snabb i vattnet och grodynglen verkar inte ha några större problem att simma undan.    

måndag 4 maj 2015

Grodsäsongen har börjat!



Det här åren var våren tidig! Redan i mitten på april satte grodorna igång ordentlig med sin lek. Vid groddammen var det full aktivitet, med kanske ett hundratal spelande grodor. Efter valborgshelgen var det lugnt och stilla vid dammen. En kvadratmeterstort område fullt av grodägg vittnade om vad som hade hänt i dammen ett par veckor tidigare. Äggen hade börjat utvecklas till larver i de flesta äggsamlingar, men vi samlade in delar av två olika äggmassor med outvecklade ägg.

Det är svårt att skilja ägg från vanlig groda från åkergroda. Ibland kan man se en vitaktig fläck i de nylagda äggen. Det är typiskt för den vanliga grodans berättade Bea, vår nya medarbetare på Biotopia som tidigare jobbat med grodforskning. Ett annat kännetecken är att den vanliga grodan lägger stora äggsamlingar. En enda grodhona har mellan 1500-3000 ägg i en samling!