måndag 28 april 2014

Balans i ekosystemen

Nu har vi två akvarier på Biotopia. I det ena har det kläckts en väldig massa grodyngel, och i det andra (stora) verkar det vara lite färre. Solen har gassat de senaste dagarna, och varje dag växter det mycket påväxtalger på stenar och akvarieväggar. I det lilla akvariet äter grodynglen upp algerna, men i det stora blir det mer och mer alger, som måste rensas bort för att man ska se in. Jag flyttade över några stenar och växter täckta med alger till det lilla akvariet, och efter en stund var de täckta av grodyngel som tuggade i sig algerna. I det stora verkar det finnas för lite växtätare, men de som finns där har massor av mat. En vattengråsugga och några sländlarver som också är växtätare simmar omkring i det stora akvariet och förhoppningsvis växer populationerna av växtätare till sig och blir fler, så de hinner med att hålla rutorna rena. Kräftorna var effektiva predatorer på snäckorna som tidigare hjälpte till att hålla akvarieväggarna rena från alger.

Akvarierna har blivit ett ekosystemexperiment, där man verkligen kan se hur olika arter formar sin miljö.

torsdag 24 april 2014

Grodyngel i akvariet!

Nu vimlar det av yngel i akvariet! I det lite varmare, kräftfria akvariet (se bilden) hade ynglen blivit runda och ganska stora redan efter påskhelgen. I det 15 gradiga vattnet med kräftor är de fortfarande i ett tidigare stadium, och om man tittar noga kan man se de små gälarna som sticker ut på sidorna. Vi har satt ett nät runt kylanläggningen och filtret för att skydda grodynglen från att sugas in, och det hade ställt till det lite så att det helt plötsligt börjat växa väldigt mycket påväxtalger. Kräftorna verkar inte vara så intresserade av de snabba grodynglen, så vi hoppas de ska klara sig.

måndag 14 april 2014

Äggen flyttar in...till kräftorna

På söndagen var det dags att samla ägg. Vi tog en tur till dammen utrustade med fika, stövlar och burkar för att samla in grodägg. Vi fick leta ett tag både efter grodor och ägg. Det var inte lika många grodor som sist, men ett gäng fanns där i mitten av dammen. Äggläggningen verkade inte riktigt ha kommit igång, men några äggklumpar hittade vi som vi samlade in.

Idag gjorde vi i ordning akvariet för äggen. Under vintern har det flyttat in flodkräftor i grodornas akvarium. Vi har funderat fram och tillbaka om de kommer att kunna samsas där eller om grodorna kommer att bli uppätna av kräftorna. Bosse på Hebykräftan trodde det nog skulle gå bra att kombinera kräftor och grodyngel. Kräftorna är ju ganska långsamma så det är inte så lätt för dem att få tag på ynglen. Vi testade med en mindre mängd ägg och kommer även att ha ett kräftfritt akvarium vid sidan av. Vi får se vilka som klarar sig bäst.

måndag 7 april 2014

Det bubblar i dammen...


Igår tog vi en promenad till groddammen igen för att kolla läget, och nu har det börjat bubbla och sjunga om dammen! Leken har startat! Det låga knorrande ljudet av spelande grodor kom från flera, håll. Grodorna hade flyttat ner från skogsdelen av dammen till den del där de lekte förra året, och om man satt tyst och väntade vid vattnet en stund så dök det upp massor av grodhuvuden. Vi såg några försök till parningar men inga ägg än så länge. Spännande! Vattnet kändes lite varmare än det var vid förra besöket. Tyvärr hade vi ingen termometer men vi gissade att temperaturen låg på 8-9 grader. Vilket häftigt skådespel det är med lekande grodor, men ganska lätt att missa!  

tisdag 1 april 2014

Grodorna har vaknat!


Efter en mycket varm och snöfattig vinter kom en tidig vår. Vi har gjort några besök i groddammen då vi inte sett några grodor, men nu börjar det bli dags! Den sista helgen i mars var det nästan sommarvärme och på söndagen kom första den grodrapporten - groddammen var full av grodor! Vi gjorde ett besök på eftermiddagen den 30/3 för att titta, och mycket riktigt - grodorna har vaknat! De höll till i en ny del av dammen, uppe i skogen där det troligen torkar ut ganska snabbt, och vattnet är lite grundare. När man väl upptäckte grodögonen som stack upp över vattenytan såg man att det var många. Vi räknade ihop ett 20 tal ganska stora grodor som omväxlande låg i vattenytan och snabbt begravde sig bland löven i vattnet när vi kom för nära.

Ännu fanns det inga ägg i vattnet och idag (den 1 april) slog vädret om igen och det snöade. Vattnet kändes fortfarande kallt. Jag undrar om det är vattentemperaturen eller temperaturen i luften som sätter igång leken?