onsdag 17 juli 2013

Grodsläpp 2, den 16 juli

Två små grodor släpps ut

Ytterligare två mycket små grodor hade dykt upp i akvariet under helgen. Så det blev en ny promenad till groddammen i kvällssolen. Sommaren har hittills varit riktigt fin och solig, och det är torrt i markerna. Vi undrade om det skulle finnas vatten kvar. Man kunde inte se något vatten bland all växtlighet, men förhoppningsvis räcker fukten till för att grodorna ska klara sig. Grodor är liksom allt annat liv, beroende av vatten.

På vägen hem pratade vi om hur viktigt vatten är. Grodornas hud behöver hela tiden hållas fuktig, annars fungerar den inte som en skyddande barriär, och de kan lätt råka ut för infektioner och skador. Grodor kan ta in vatten genom huden och återvinna vatten från sitt urin. De gillar inte att gå över torra områden, och ett kalhygge i skogen, eller en torr väg kan bli en svår barriär för grodor att passera. För grodornas skull hoppas man nästan på att det ska börja regna nu, fast det är mitt i badsäsongen.  
Den upptorkade groddammen i juli

torsdag 11 juli 2013

Grodsläpp i dammen

En bra bit in i juli var det så dags att släppa ut de små grodor som var färdiga i akvariet. I första vändan släppte vi tre, och dan därpå upptäckte vi en till som satt på växterna i akvariet och funderade. Den fick också komma ut till skogen.

Det var svårt att se om det fanns vatten kvar i dammen, men det var fuktigt och fullt av vattenklöver och mygg, så de små grodorna borde kunna klara sig om de lär sig fånga dem och andra insekter. De första blåbären hade just blivit mogna, så det här året var grodorna ovanligt sena upp ur vattnet. 

Grodsläpp bland blåbär och vattenklöver



måndag 8 juli 2013

En chans på tusen


Sommarlovet är i full gång och det pågår fossiljakt, experiment och småkrypssafari på Biotopia. Grodakvariet i entren ser härligt grönt ut av alla vattenväxter, och den andmat och vattenklöver som vi tog in i våras verkar verkligen trivas.

I slutet på förra veckan så upptäckte vi nåt roligt - årets första färdiga groda! Det är ju inte särskilt många yngel kvar efter vattenskorpionernas framfart men några verkar ändå ha lyckats gömma sig bland stenarna på botten. De små minigrodorna hade klättrat upp på lagret av vattenväxter på ytan och idag fångade jag in tre stycken färdiga smågrodor som är redo att släppas ut.

Ute i naturen är också smågrodorna på gång att ta sig upp ur sina kläckningsvatten. Radio Uppland kallade ut mig till en grodintervju i Sunnersta i onsdags för det hade setts stora mängder grodor. De undrade varför det var så många grodor och hur många av dem som skulle klara sig.

Både ägg, yngel och smågrodor lever ett farligt liv i naturen. De har inte så stora möjligheter att försvara sig mot att bli uppätna, så de har många fiender. Förutom ryggsimmare så är det bland annat fiskar som gärna äter grodyngel. De små grodorna som sen hoppar upp på land kan fångas av både små däggdjur och fåglar. Så i slutändan är det bara ungefär ett ägg på tusen som hinner bli så gammal att den kan fortplanta sig själv. Det tar några år för grodorna att bli könsmogna, så de behöver vara 2-3 år gamla innan det är dags att starta egen familj.

Så ikväll när ska jag släppa ut de små grodynglen får jag verkligen hålla tummarna att just de här tre klarar sig!

Karin Lindström, Biotopia